Legen skaber glæde hele livet

Det er Thyra Franks oplevelse, at legen giver ældre mennesker lysten til livet tilbage. For legen inviterer og socialiserer. Og man behøver ikke en gang være med. Det bringer også glæde at kigge på. Derfor har hun fjernet hækken mellem plejehjemmet Lotte og den nærliggende skole, så de gamle kan følge børnenes leg. Når børnene søger ud i gården, er det et sikkert tegn på, at foråret er på vej. Nu starter noget nyt. Børnene og de gamle har glæde af hinanden, og alle bliver set.

Når vi leger, får vi lov at være med. Og det er det, livet handler om, hvis du spørger Thyra Frank. At blive set og at være med fra vi fødes, til vi dør. Det er retten til at være den, du er, der driver Thyra Frank. Derfor underkender hun aldrig beboerne på Lotte. Hun anerkender dem som individer og forbeholder dem retten til at forblive sådan. Også selvom de ender deres dage på et plejehjem.  

Thyra Frank kæmper for retten til at bevare sin barnlige sjæl livet igennem. For den er vejen til at holde fast i glæden og umiddelbarheden. ”Som børn tør vi stå ved vores glæde og række armene i vejret,” fortæller hun, ”men det hele bliver så seriøst, når vi bliver voksne; så højtideligt. Hvis man stadig tør vise sin glæde og begejstring som voksen, bliver man i bedste fald kaldt naiv og i værste fald dum.” Den dom lever Thyra Frank dog gerne med, hvis det er prisen for at skabe glæde og gnist i de gamles liv. Derfor opfordrer hun sit personale til at dyrke det spontane og umiddelbare. Der skal være plads til at række armene i vejret af glæde over livet hele livet

Da Thyra Frank overtog plejehjemmet Lotte, overtog hun også nogle faste rammer og rutiner, der havde givet de gamle en døgnrytme, der passer til personalets vagter. Derfor lå de fx i deres senge inden kl. 19. Men Thyra Frank ville skabe et plejehjem, der bygger på respekt for mennesker. Derfor har Lotte i dag plads til forskellighed, og til at beboerne lever et liv, der viser, hvem de hver især er. Det krævede dog en særlig indsats at lokke beboerne til at tage del i livet og fællesskabet efter kl. 19. Og her tog Thyra Frank legen til hjælp. Havefester, ferieture og boldspil. Tid til fnis over en gang neglelak, der minder de gamle om en barndom, hvor de pyntede sig med mors smykker og legede fine damer. Et klaver i opholdsstuen og en syngende pianist genfødte beboernes lyst til sang og dans. ”Jeg brugte musikken til at give de gamle livet tilbage,” fortæller Thyra Frank. ”For musik løfter mennesker. Der sker det samme med en 1-årig og en 100-årig, der hører musik. Det tænder gnisten i blikket.” 

Det legende er også et vigtigt element i de rejser, beboere, personale og pårørende på Lotte hvert år tager på. Her udforsker de noget, de ikke kender. Præcis som barnet, det går på eventyr. Denne nysgerrighed og trang til at åbne nye døre skaber glæde og mening hele livet.  

Hvorfor er legen vigtig?

”Fordi legen er en direkte kilde til glæde og socialt samvær. Man bliver stærk, når man hører til. Det er en grundlæggende præmis, der ikke ændrer sig, fordi vi bliver gamle. Og det smukke ved legen er jo, at den inviterer flere med. Og at den sikrer, at vi bliver set. Når vi viser de lakerede negle frem eller sidder i en cirkel og kaster bold til hinanden, bliver vi set. Og den blomst, der ikke bliver set, går ud. Vi starter derfor et væld af aktiviteter og lege her, hvor alle kan være med. Og der er aldrig nogen, der siger nej."

Hvordan mener du, at legen og kreativitet kan styrkes livet igennem? 

"Børn, unge og gamle har de samme behov for at kunne udtrykke sig selv. Helt grundlæggende kræver legen derfor blot nogle rammer, der giver os mulighed for at være os selv. På Lotte bor 23 vidt forskellige mennesker. Mit projekt med at bringe dem livsglæde er kun lykkedes, hvis de både lever og dør som de unikke individer, de er. Forskellighed er smuk. Vi fødes som originaler, og der er en stærk vilje i dette samfund, der vil sikre, at vi skal dø som kopier. Det vil jeg ikke være med til. Derfor gør jeg mit bedste for, at beboerne på Lotte får lov at gøre som de vil - resten af livet. Når de får lov at være og vise, hvem de er, bliver livet legende let."

© Legeskab, maj 2011