Børn bevæger sig helst af lyst

Som lille var Palle Krabbe et vidunderbarn med en ganske særlig evne for gymnastik. Han var omgivet af voksne, som klappede, hver gang han vandt endnu en medalje. I tilbageblik var det bare ikke Palles liv, han levede, men forældrenes, trænernes og journalisternes. I dag ser Palle Krabbe rødt, når voksne krops- og præstationsnormer dominerer børnekulturen. Han vil åbne vores øjne for børns egne forbløffende kompetencer og mener, at legen til hver en tid vinder over sporten, når det handler om at fremme børns bevægelse.

Kære læser. Er du i kontakt med din legekompetence? Hvis ikke, er du langt fra den eneste. Men prøv en gang at betragte dine børn. Ingen er bedre i sync med legekompetencen end dem. Og hvis du fastholder dit blik på dem, vil du opdage, at børn også har mange andre forbløffende kompetencer. Som idrætslærer, legepilot og gøgler har Palle Krabbe været omgivet af børn hele sit liv, og han er dybt fascineret af det, børn kan – helt uden hjælp fra voksne. 

”Alle små børn leder efter noget, de kan putte i munden,” forklarer han, ”så hvad gør de? De bliver ved, ind til de finder en finger eller tå at sutte på. Efter den succes lærer de at trille, kravle, stå og gå helt af sig selv. Børns første leveår er én lang træden kropsligt i karakter - og de finder selv vejen. Hvorfor skulle denne orienteringsevne ophøre, så snart de har lært at gå?”

Palle Krabbe har gjort det til sin mission at skabe mange flere anledninger, hvor børn kan vise os alt det, de selv kan. Derfor har han bl.a. opfundet en mobil kælkebakke, der kan bruges året rundt af rutsjeglade børn, der knokler op og ned ad bakke med røde kinder. Ikke fordi nogen siger, de skal. Men fordi de ikke kan lade være. ”Børn kan blive ved i det uendelige, når de har det sjovt. Og 60 gange sus i maven, det er verdens sjoveste måde at få motion på.” 

Hvorfor mener du, legen er vigtig for børn?

”Fordi legen lærer os at finde vej. Den er alle menneskers grundlag for at orientere sig. Børn er uforligneligt dygtige til at finde ud af, hvordan man gør, og de lærer det hele i legen. Den giver dem lyst til at blive ved, indtil de kan.”

Og netop det med lysten er afgørende i en tid, hvor børn bevæger sig alt for lidt. Palle Krabbe, der selv er opfostret i elitesporten, mener, at den olympiske grundtænkning dræber børns lyst til bevægelse, fordi den er i direkte modstrid med deres egen evne til at finde vej i verden. Det skyldes, at sport er regelsat og drevet af ønsket om at være hurtigere, højere, længere. Men kravet om præstation er nedbrydende for de mange børn, der aldrig kommer op på en skammel eller får en medalje. De henter ikke selvværd i præstationskulturen, derfor vælger de den fra. Og da de sjældent kan finde noget alternativ til højere, hurtigere og længere, går de i stå. De holder ganske enkelt op med at bevæge sig. Og det er som bekendt ikke så godt.

Derfor blev den tidligere elitegymnast modstander af elitesport hos unge og i stedet varm fortaler for legekulturen og det, han selv kalder motivationsbåret motionsadfærd. For lysten til motion er tæt forbundet med leg, hvis man spørger Palle Krabbe. I hans faglige optik har børn en særlig motivation for at lege og bevæge sig, som elitesporten rammer helt forbi. ”Vi skal jo ikke forsøge at overtale børn til at lave armbøjninger og englehop, når de selv kan opfinde 1000 lege, der skaber lige så meget bevægelse og udvikling, og som er 1000 gange sjovere!” 

Hvordan mener du, at barnets kreativitet kan styrkes?

”Det er jo netop i udfordringen til at finde vej, finde på og håndtere overraskelser, at kreativitet styrkes. Det sker bedst i inspirerende omgivelser og samspil med inspirerende voksne. Og inspirerende voksne er ikke dem med medaljedrømme og sportsregler, men dem med et beredskab til at være medlevende og anerkendende over for børns veje og vildveje. De er parate til ballade og skæg i gaden. For kreativitet er jo dybest set bare intelligens, der morer sig.”

© Legeskab, august 2009