Hæsblæsende leg og magi i Cirkus Summarum

Kan Signe lave trapezkunst? Kan Bamse balancere? Kan Sebastians barnevognsheste stejle? I Cirkus Summarum kan alt lade sig gøre, hvis du tror på det. Pladsen og teltet leger sammen, og børn og voksne finder hinanden i en numserystende mambo før, under og efter forestillingen. Cirkus Summarum har bedt Legeskab anmelde legeværdien i årets forestilling, og vi er dybt begejstrede, for her kan alle være med.

Glæden er det første, du møder på pladsen foran det rødgule cirkustelt. Barnelatter og xylofonsang mixes med begejstret blitzen fra forældre til prinsesser, der prøver fine kjoler på et lydtæppe af den sælsomme musik, der opstår, når børn klatrer i musikklatrestativet. Pludselig lyder et båthorn og musikken gjalder ud over pladsen, mens børn og voksne kaster sig ud i en fejende mambo, der bevæger forventningsfulde barnekroppe og afstresser småtrætte forældre. Alle boder lukker, mens hele pladsen inviteres ind i et dansefællesskab, der har glæden som klangbund. 

Jeg gjorde noget jeg ikke troede var muligt

Fra festen på pladsen glider man sorgløst ind til en festforestilling båret af magi og mestring, der følger B&Us kongstanke om, at en times tv skal blive til ti timers leg. Man overgiver sig med glæde til dansebørn og sukkersoldater, Sebastians dressur af fjernstyrede barnevogne og Signe og Kvartet Rumpet, der kan lave umulige artisterier, når bare de har sikkerhedsliner nok. Børn og voksne sidder tilbage med oplevelsen af, at alt kan lade sig gøre. Fyldt til randen af hæsblæsende ideer til leg resten af året. Det er børnene, der fylder i forestillingen, der fantastisk nok formår at ramme alle aldre. Der er sæbeboblemagi til de mindste, og barnlig cirkusglæde til de ældste, når Signe næsten forsvinder i Brunos hullemaskine. DR Big Bandet swinger, og når Bamse hilser på Alle de dejligste børn i hele verden, og MGP-klassikeren ”Du skal tro på dig selv” sætter sig i kroppen, er der ikke svært at forstå, hvorfor alle børn synger, når de forlader teltet.

Cirkus med plads til alle

Ideen om at aktivere børnene og give dem en oplevelse både før, under og efter cirkusforestillingen er lykkedes. Man går derfor hjem med en oplevelse af helhed i kroppen. Der er nogen, der har tænkt over at skabe en forestilling med plads til alle. Tænkt over at sende forældrene en mail, før de kommer til cirkuspladsen, så man kan øve sig på Kajs Mambo hjemmefra og dyrke forventningens glæde. Der er tænkt over, at legen starter allerede før forestillingen, hvor små og store artister kan gå på line, komponere deres egne sange, klatre på det musikalske klatrestativ eller klæde sig ud i fantastiske kjoler. Der er kort sagt tænkt over, hvordan man lever Muskelsvindfondens budskab om plads til forskellighed ud.

Pladsen syder af rummelighed, og der er helt konkret god plads til alle. God plads til at være barn, med al den ivrige nysgerrighed i kroppen der følger deraf. Men der er også plads til at have det, som man har det. Uanset om man begræder en tabt is, bobler over af gensynsglæde med Bamses hus, eller deltager i livet fra en kørestol. Pladsens Kørestolsræs er fx et fantastisk stunt med en knivskarp pointe. Her kan raske børn prøve en el-kørestol og se verden med en muskelsvindlers øjne. Det fantastiske er, at når et barn med muskelsvind deltager i ræset, vinder dette barn overlegent. Man ser deres mesterskab og bøjer sig i støvet over det, barnet kan. 

Leg og magi til resten af året

Cirkus Summarum er en dygtig og magisk forestilling, som børnene selv kan bygge derhjemme. Den er tro mod den B&U’ske ånd, for børnene tager en oplevelse med hjem, som vil sidde i dem i lang tid. En cirkusstafet fra Bamse og Signe til alle de dejligste børn i hele verden. Og deres forældre. "Alle børn har ret til at have det sjovt,” siger forestillingens hovedpersonen Anton, og netop den sætning bliver til sandhed på pladsen. Her kan alle børn finde noget, der optager dem, og alle børn vise deres mesterskab. Maks. point til Cirkus Summarum og Kajs mambo. Må vi alle ryste vores rumpet gennem sommeren, mens vi husker hinanden på, at hvis bare vi tror på det, kan alt lade sig gøre. 

Husk at lege før forestillingen

Gå på line og spil på xylofoner i det fri. Prøv en el-kørestol, lav din egen sang på et musikklatrestativ eller bliv prinsesse for en dag. Når du køber billet til Cirkus Summarum, kan du komme ind og lege på pladsen to timer før forestillingen. Hvis du ikke har billet, koster det 25 kr. at være med i legen, men det er godt givet ud. 

© Legeskab, juli 2011